Publisert 31. desember 2021

2021 er ved veis ende, og vi ønsker å vise frem hvordan vi har jobbet, hva som har vært bra og hva som kunne vært bedre. Scroll deg nedover, og ta del i vår egen selvevaluering.

VGS ÅRSOPPGJØR

Bruk menyen til høyre for å gå rett til temaene

Maroon, Carmine, Colorfulness, Line, White, Red

SJEFREDAKTØRENS KOMMENTAR

GARD STEIRO

HVEM LESER VG?

VGs ambisjon er å være hele folkets førstevalg som nyhetsdestinasjon.


2 159 559

Gjennomsnittlig daglig dekning i 2021:

Vi har mange lesere og brukere – flere enn noen andre i Norge. Det gjør at vi hver dag går med ydmykhet til den store oppgaven det er å oppdatere det norske folk.

demografi

hvem leser vg?

alder

kjønn

Her bor VG-leserne

hvem leser vg?

hvem leser vg?

Hvor leser vi VG?

toppsaker

Etter pandemiåret 2020, som knuste alle tidligere trafikkrekorder, trodde vi det skulle bli krevende å se lignende interesse for innholdet vårt i år.

Men på grunn av utvikling i coronasituasjonen i flere faser og mye mer ble 2021 også et ekstraordinært år – og VGs redaksjon formidlet, avdekket og underholdt cirka like mange brukere som året før.

MEST LEST

TOPPSAKER

11M

11 millioner

8,6M

8,6 millioner

Topplisten domineres av innhold som – dessverre må det være lov å si – har vært relevant gjennom året: Coronaspesialen. Den faktabaserte oversikten er blitt et av VGs viktigste produkter. At valgomaten vår er på 2. plass er også gledelig – her hadde vi samlet inn kandidatenes meninger over hele landet. De andre nyhetssakene her er blant årets største hendelser, og da vet vi alltid at interessen er svært stor. Og da strømmer folk til VG for å oppdatere seg.

Les sakene her:

mest delt

toppsaker

Clothing, Outerwear, Photograph, Tie, Human, Coat, Gesture, Suit, Community
Facial expression, Flash photography, Nose, Cheek, Photograph, Eyelash, Organism, Happy
Smile, Sky, Line, Snow
Nose, Smile, Chin, Eyebrow, Product, Jaw, Happy, Font, Gesture
Product, Jaw, Yellow, Font
Street fashion, Umbrella, Sleeve, Smile
Facial expression, Smile, Orange, Happy, Balloon, Font, Community
Sports uniform, Shorts, Jersey, Gesture, Vest, Font, Player, Happy
Flash photography, Street fashion, Smile, Eyebrow, Eyelash, Makeover, Iris, Sky, Happy
Font

instagram topp 5 engasjement

Facebook topp 5 engasjement


(1. januar til 8. desember)
(1. januar til 8. desember)

Linni Meister søker kjæreste:
Se posten her

Takk for innsatsen, Erna:  
Se posten her

Kongens bursdag:  
Se posten her

Mustafa Hassan vant i retten:
Se posten her

Kronprinsfamilien på 17. mai:
Se posten her

Jakob Ingebrigtsens OL-gull:
Se posten her

Ernas bursdag:
Se posten her

Maud Angelica 18 år:  
Se posten her

Økt fartsgrense:  
Se posten her

Ny sesong av Exit:
Se posten her

I sosiale medier ser vi at saker som utløser emosjoner alltid er vinnere på engasjement, for eksempel kjente menneskers bursdager eller hendelser. For VG er det viktig å være aktive på sosiale medier, men med et klart mål: Bygge vår egen merkevare og drive trafikk tilbake til våre plattformer.

lengst lesetid

TOPPSAKER

Det er veldig gledelig å se at det er noen av de historiene vi har jobbet lengst med både på innhenting, utskriving og presentasjon er de som folk har brukt mest tid på. Over åtte minutter er enormt lenge i vår verden – mange nyhetssaker ligger på under minuttet.

Vi prøver også å time våre mest leseverdige historier inn i helgene når folk har bedre tid. Det handler ofte om historier om sterke menneskelige opplevelser som VG får være så heldige å fortelle til et bredt publikum. Sakene på topplisten her indikerer at vi lykkes med det.





Les sakene her:

topp 5 dager med trafikk

toppsaker

7. desember

27. januar

26. januar

54,7M

51,5M

54,1M

Generelt merker VG den aller største trafikken når store hendelser skjer. Folk har naturligvis behov for å oppdatere seg på hendelser som får direkte påvirkning på hver enkelt.
Og da er målet vårt alltid å levere først og best.




6. januar

24. januar

52,7M

51,6M

Nye tiltak mot coronaviruset i desember 2021 slo ut årets tidligere toppdager. I starten av året var det mutasjonen av corona – og nye tiltak – som var i vinden, noe dagene i slutten av januar viser. 6. januar fikk oppmerksomheten rundt nye tiltak i Norge samt angrepet på Kongressen i USA enorm oppmerksomhet, og dagen gikk inn på topplisten.

2021 ble et nytt år preget av corona i Norge. Innstramminger og tiltak – gjenåpning og vaksinering – og nye tiltak på slutten av året: VG har fulgt alt svært tett, med coronaspesialen som viktig grunnmur.

Med store nyhetshendelser som Gjerdrum-raset, Bislett-skytingen og angrepet i Kongsberg, har breaking-operasjonen vår fått kjørt seg.

På den undersøkende journalistikken har VG igjen satt agenda med flere svært gode saker, hvor historien om Dukkemannen, fortalt gjennom en sterk podkast i tillegg, kanskje er den fremste. Valget ble også viktig, og godt dekket blant annet med solid TV-tilstedeværelse, men i de politisk mest fremtredende sakene fra 2021 har andre hatt bedre saker enn oss.

NYHETSÅRET 2021

En uke senere tikket det inn historiske bilder av stormingen av Capitol fra vårt team i USA. Ingen kan forutse nyhetsbildet, selv med en pandemi som bakteppe. Vi er stolte av vår vilje og evne til å komme oss først ut til nyhetene, uansett vær eller høytid.

Avdelingsleder foto
9. desember 2021


Annemor Larsen


Vi er også glade for at vi har greid å bringe glede og normalitet til folk i en unormal tid. Sportsøyeblikkene vi trengte, kulturlivet som sakte begynte å spille igjen. Politikerne som kom og gikk. 65 000 bilder fra VGs fotografer ligger i arkivet når vi skriver desember. En tidel av dem har emneknaggen Corona.

Vi skulle gjerne vært enda mer ute blant vanlige folk, som det heter nå for tiden. At vi hadde tatt oss bedre tid til å forevige flere av livets nåheter,  de universelle øyeblikkene som ikke når avisforsidene.

Nyhetsdekningen i 2021 kunne trengt en spalte for den første løvetannen.

Hvilke øyeblikk skal komme til å prege 2022? Mot årets siste dager er usikkerheten stor.  Det eneste vi vet er at virkeligheten overgår alt og at fotografer skal være ute i den. Hos folk. For folk.




VGs fotografer startet året med å dokumentere en nasjonal tragedie som satte coronadekningen i skyggen. Ti mennesker omkom i skredet i Gjerdrum.

DE BESTE BILDENE

ÅRETS beste BILDER 2021

Under kan du lese fotografens egne ord om noen av de mest minneverdige bildene hver måned:


Januar 2021
ANGREPET PÅ KONGRESSEN
Jag och Camilla hade rest direkt från Atlanta kvällen innan där vi hade bevakat hur de två sittande republikanska senatorerna förlorade sina platser till demokraterna i ett specialval, vilket betydde att demokraterna nu, via vice presidentens avgörande röst, skulle komma att ha majoritet i senaten. Vi anade att något stort skulle ske i DC, Trump hade twittrat om det i veckor och det var svårt att hitta flygbiljetter till de utsålda flygen till DC. Hotellobbyn kvällen innan var fylld av militanta Trump-suportrar, många klädda som militärer. Det var en obehaglig stämning. Trumps tal dagen efter inför hundratusentals supportar gjorde ingenting för att lugna ned stämningen, tvärtom. Och när han uppmanade alla att marschera mot Kongress-byggnaden där omröstningen för att certifiera Bidens seger i presidentvalet pågick just då titta jag på Camilla och sa, “det här kommer inte att sluta bra” och när vi sedan såg hur kongressbyggnaden stormades så hade jag samma obehagliga “nu kan vad som helst hända”-känsla som jag hade den 11 september, 2001 i New York. Foto: Thomas Nilsson
Februar 2021
MORNA, SIV
Jeg fulgte Siv Jensen gjennom et nedstengt storting etter at hun hadde fortalt nominasjonskomité at hun ikke ønske å fortsette på Stortinget. Her går hun inn på kontoret og forlater Stortinget etter 24 år. Foto: Mattis Sandblad
Mars 2021
I ENSOM MAJESTET
Allerede etter 3,8 kilometer parkerte Therese Johaug (32) feltet på 30-kilometeren under VM i Oberstdorf. Resten av løpet ble en parademarsj for VM-dronningen, og i mål var hun hele 2 minutter og 34 sekunder foran Heidi Weng( til venstre på bildet) som ble nummer to. Tidenes klareste VM-seier på distansen. Dermed kunne den norske skistjernen reise hjem fra mesterskapet med fire gull på fire forsøk. Foto: Bjørn S.Delebekk
April 2021
SKUDDENE PÅ FROGNER
En morgen ble jeg oppringt av fotosjefen som fortalte om skudd avfyrt på Frogner. Jeg satt allerede i bilen og kommer meg dit raskt. Da jeg ankom åstedet på Frogner ringte Thomas fra bildedesken med beskjed om at jeg måtte få over et mobilbilde først – det var ikke tid til å sende fra kamera. Deretter startet den vanlige jobben med å fotografere dramaet i gaten, samt politi og krimteknikere som jobbet der. Da NTB hadde ankommet og tok oppstilling ved sperringene kunne jeg se etter mulige leiligheter for å ta et oversiktsbilde fra. I enden av gaten lå en bygård som ville fungere. Etter å har ringt på flere av ringeklokkene, kom jeg i kontakt med en hyggelig dame som slapp meg inn for å se utsikten fra hennes leilighet. Hun hjalp så med kontakt til styrelederen i sameiet som så lånte meg nøkkel til taket. Oppe på taket hadde jeg god utsikt mot dramaet i gaten. Mens jeg står der oppe kommer en person med rød genser ut på verandaen sin for å se ned på drapet som har skjedd rett under leiligheten. Foto: Fredrik Solstad
Mai 2021
ØKT SMITTE I INDIA
I april økte smitte- og dødstallene knyttet til corona radikalt i India. En frivillig organisasjon ledet av sikhen Hited Singh Shunty henter mennesker som har ligget døde i hjemmene sine. Likbålene brant døgnet rundt i New Dehli, ofte bare med noen få pårørende til stede. Samfunnet var fullstendig nedstengt og frykten for viruset hadde festet sitt grep i mange. Foto: Harald
Juni 2021
ARTIN
Første nyttårsdag fløt det i land en død baby på Karmøy. Kroppen skulle vise seg å være femten måneder gamle Artin fra Iran. Tanten hans, Nehayat Nian som selv er flyktning i Norge, besøkte i sommer stedet Artin ble funnet. Hun hadde aldri møtt nevøen tidligere. Fotoprosjektet «eksil-iranere» som jeg startet i 2009, var en stor motivasjon for meg å vise hva som skjer med iranske utvandrere. Tusenvis av mennesker å forlater Iran hvert år, drevet av mangel på politisk, religiøs og sosial frihet i jakten på et bedre liv. Dette prosjektet er min personlige historie om eksil-iranere rundt i verden. For meg er dette er min mulighet til å leve, drømme og se verden med nye øyne hver dag, uten å glemme mitt hjemland. Foto: Javad Parsa
Juli 2021
FLOM I TYSKLAND
I 24 grader jobber brannvesen, politi, militæret og annen redningspersonell på veien som skiller de to tettstedene Blessem og Liblar, vest i Tyskland. På kun fem minutter skal veien, som vanligvis fører bilistene under en akvedukt, ha blitt fylt av vann. Flere titalls bilister måtte på kort tid komme seg i sikkerhet. 28 biler var på et tidspunkt under vann i en dybde ned til 12 meter. På en bro i Erftstadt møtte vi kollegaer fra hele verden, der for å rapportere. Like ved lå en kirkegård under vann og bak et sperrebånd, utenfor vår synsvidde, hadde store jordmasser sklidd ut. Det var vanskelig å begripe ødeleggelsene, selv på stedet. Blikkene vi møtte i Tyskland vitnet om fortvilelse, uvisshet og håpløshet men også medmenneskelighet og varme. Den første og eneste klemmen jeg delte med en fremmed i 2021 var 23 år gamle Sara fra Altenahr som mistet alt hun eide i flommen 15. juli. Foto: Naina Helén Jåma
August 2021
OLYMPISK MESTER
20 år gamle Jakob Ingebrigtsen løper i mål inn til OL-gull på 1500 meter i Tokyo. Bak følger regjerende verdensmester på distansen, Timothy Cheruiyot. 25-åringen fra Kenya klarte ikke å svare på Ingebrigtsens fantastiske spurt og tapte for nordmannen for første gang. I bakgrunnen Abel Kipsang (Kenya) som ble nummer fire. Foto: Bjørn S.Delebekk
September 2021
NORGE ÅPNER OPP
Det er 25 september 2021 og Norge er i ferd med å åpne opp etter langvarige koronarestriksjoner. Oslo formelig eksploderer av feststemte mennesker. De som ikke kommer inn på utestedene samles i gatene, som her i Torggata. Jeg må litt opp i høyden for å få et bilde av hele gata. En prydbusk i en stor blomsterpotte på Youngstorget gjør nytten. Skiltet på den gamle kinoen gir endelig mening. Dette må jo være Eldorado. Foto: Tomm W.Christiansen
Oktober 2021
BORTE I VANNMASSENE
Redningsarbeiderne hadde holdt på hele dagen. Studert fjellet, rappellert og søkt med drone. I det sola forsvant kom det en kranbil som heiste tre mennesker ned i juvet. En av dem rappellerte ned ytterligere, til han hadde vann til knærne. Han hadde joggesko på. Det var vanskelig å fatte – og fotografere – de store naturkreftene rundt. Fossen over buldret konstant. Ellers var det stille mens de arbeidet. Foto: Hanne Kristin Hjardar
November 2021
FACEPALM
Mandag 8. november presenterte finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) Støre-regjeringens justerte statsbudsjettet. Turene går opp og ned av Stortingets talerstol for å forsvare budsjettet. Under et av spørsmålene fører finansministeren spontant den ene håndflaten opp mot ansiktet. På galleriet i Stortingssalen følger flere fotografer oppmerksomt med. Vi ser etter blikk og gester. Øyeblikk som summerer nyhetene, følelsene bak. Foto: Naina Helén Jåma
Desember 2021
ALLE ER BORTE
Jeg ble vekket tidlig mandags morgen med beskjed om at dra til Svelvik der et bolighus sto i brann. På veien fikk jeg beskjed om at det var en familie på fire som var savnet. Når jeg ankommer, var huset fullstendig utbrent. Senere på dagen får vi beskjed om at faren i familien er brannmann. Foto: Mattis Sandblad
Januar
ANGREPET PÅ KONGRESSEN
Jag och Camilla hade rest direkt från Atlanta kvällen innan där vi hade bevakat hur de två sittande republikanska senatorerna förlorade sina platser till demokraterna i ett specialval, vilket betydde att demokraterna nu, via vice presidentens avgörande röst, skulle komma att ha majoritet i senaten. Vi anade att något stort skulle ske i DC, Trump hade twittrat om det i veckor och det var svårt att hitta flygbiljetter till de utsålda flygen till DC. Hotellobbyn kvällen innan var fylld av militanta Trump-suportrar, många klädda som militärer. Det var en obehaglig stämning. Trumps tal dagen efter inför hundratusentals supportar gjorde ingenting för att lugna ned stämningen, tvärtom. Och när han uppmanade alla att marschera mot Kongress-byggnaden där omröstningen för att certifiera Bidens seger i presidentvalet pågick just då titta jag på Camilla och sa, “det här kommer inte att sluta bra” och när vi sedan såg hur kongressbyggnaden stormades så hade jag samma obehagliga “nu kan vad som helst hända”-känsla som jag hade den 11 september, 2001 i New York. Foto: Thomas Nilsson
Februar
MORNA, SIV
Jeg fulgte Siv Jensen gjennom et nedstengt storting etter at hun hadde fortalt nominasjonskomité at hun ikke ønske å fortsette på Stortinget. Her går hun inn på kontoret og forlater Stortinget etter 24 år. Foto: Mattis Sandblad
Mars
I ENSOM MAJESTET
Allerede etter 3,8 kilometer parkerte Therese Johaug (32) feltet på 30-kilometeren under VM i Oberstdorf. Resten av løpet ble en parademarsj for VM-dronningen, og i mål var hun hele 2 minutter og 34 sekunder foran Heidi Weng( til venstre på bildet) som ble nummer to. Tidenes klareste VM-seier på distansen. Dermed kunne den norske skistjernen reise hjem fra mesterskapet med fire gull på fire forsøk. Foto: Bjørn S.Delebekk
April
SKUDDENE PÅ FROGNER
En morgen ble jeg oppringt av fotosjefen som fortalte om skudd avfyrt på Frogner. Jeg satt allerede i bilen og kommer meg dit raskt. Da jeg ankom åstedet på Frogner ringte Thomas fra bildedesken med beskjed om at jeg måtte få over et mobilbilde først – det var ikke tid til å sende fra kamera. Deretter startet den vanlige jobben med å fotografere dramaet i gaten, samt politi og krimteknikere som jobbet der. Da NTB hadde ankommet og tok oppstilling ved sperringene kunne jeg se etter mulige leiligheter for å ta et oversiktsbilde fra. I enden av gaten lå en bygård som ville fungere. Etter å har ringt på flere av ringeklokkene, kom jeg i kontakt med en hyggelig dame som slapp meg inn for å se utsikten fra hennes leilighet. Hun hjalp så med kontakt til styrelederen i sameiet som så lånte meg nøkkel til taket. Oppe på taket hadde jeg god utsikt mot dramaet i gaten. Mens jeg står der oppe kommer en person med rød genser ut på verandaen sin for å se ned på drapet som har skjedd rett under leiligheten. Foto: Fredrik Solstad
Mai
ØKT SMITTE I INDIA
I april økte smitte og dødstallene knyttet til corona radikalt i India. En frivillig organisasjon ledet av sikhen Hited Singh Shunty henter mennesker som har ligget døde i hjemmene sine. Lik bålene brant døgnet rundt i New Dehli, ofte bare med noen få pårørende tilstede. Samfunnet var fullstendig nedstengt og frykten for viruset hadde festet sitt grep i mange. Foto: Harald Henden
Juni
ARTIN
Første nyttårsdag fløt det i land en død baby på Karmøy. Kroppen skulle vise seg å være femten måneder gamle Artin fra Iran. Tanten hans, Nehayat Nian som selv er flyktning i Norge, besøkte i sommer stedet Artin ble funnet. Hun hadde aldri møtt nevøen tidligere. Fotoprosjektet «eksil-iranere» som jeg startet i 2009, var en stor motivasjon for meg å vise hva som skjer med iranske utvandrere. Tusenvis av mennesker å forlater Iran hvert år, drevet av mangel på politisk, religiøs og sosial frihet i jakten på et bedre liv. Dette prosjektet er min personlige historie om eksil-iranere rundt i verden. For meg er dette er min mulighet til å leve, drømme og se verden med nye øyne hver dag, uten å glemme mitt hjemland. Foto: Javad Parsa
Juli
FLOM I TYSKLAND
I 24 grader jobber brannvesen, politi, militæret og annen redningspersonell på veien som skiller de to tettstedene Blessem og Liblar, vest i Tyskland. På kun fem minutter skal veien, som vanligvis fører bilistene under en akvedukt, ha blitt fylt av vann. Flere titalls bilister måtte på kort tid komme seg i sikkerhet. 28 biler var på et tidspunkt under vann i en dybde ned til 12 meter. På en bro i Erftstadt møtte vi kollegaer fra hele verden, der for å rapportere. Like ved lå en kirkegård under vann og bak et sperrebånd, utenfor vår synsvidde, hadde store jordmasser sklidd ut. Det var vanskelig å begripe ødeleggelsene, selv på stedet. Blikkene vi møtte i Tyskland vitnet om fortvilelse, uvisshet og håpløshet men også medmenneskelighet og varme. Den første og eneste klemmen jeg delte med en fremmed i 2021 var 23 år gamle Sara fra Altenahr som mistet alt hun eide i flommen 15. juli. Foto: Naina Helén Jåma
August
OLYMPISK MESTER
20 år gamle Jakob Ingebrigtsen løper i mål inn til OL-gull på 1500 meter i Tokyo. Bak følger regjerende verdensmester på distansen, Timothy Cheruiyot. 25-åringen fra Kenya klarte ikke å svare på Ingebrigtsens fantastiske spurt og tapte for nordmannen for første gang. I bakgrunnen Abel Kipsang (Kenya) som ble nummer fire. Foto: Bjørn S.Delebekk
September
NORGE ÅPNER OPP
Det er 25 september 2021 og Norge er i ferd med å åpne opp etter langvarige koronarestriksjoner. Oslo formelig eksploderer av feststemte mennesker. De som ikke kommer inn på utestedene samles i gatene, som her i Torggata. Jeg må litt opp i høyden for å få et bilde av hele gata. En prydbusk i en stor blomsterpotte på Youngstorget gjør nytten. Skiltet på den gamle kinoen gir endelig mening. Dette må jo være Eldorado. Foto: Tomm W.Christiansen
Oktober
BORTE I VANNMASSENE
Redningsarbeiderne hadde holdt på hele dagen. Studert fjellet, rappellert og søkt med drone. I det sola forsvant kom det en kranbil som heiste tre mennesker ned i juvet. En av dem rappellerte ned ytterligere, til han hadde vann til knærne. Han hadde joggesko på. Det var vanskelig å fatte – og fotografere – de store naturkreftene rundt. Fossen over buldret konstant. Ellers var det stille mens de arbeidet. Foto: Hanne Kristin Hjardar
November
FACEPALM
Mandag 8. november presenterte finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) Støre-regjeringens justerte statsbudsjettet. Turene går opp og ned av Stortingets talerstol for å forsvare budsjettet. Under et av spørsmålene fører finansministeren spontant den ene håndflaten opp mot ansiktet. På galleriet i Stortingssalen følger flere fotografer oppmerksomt med. Vi ser etter blikk og gester. Øyeblikk som summerer nyhetene, følelsene bak. Foto: Naina Helén Jåma
Desember
ALLE ER BORTE
Jeg ble vekket tidlig mandags morgen med beskjed om at dra til Svelvik der et bolighus sto i brann. På veien fikk jeg beskjed om at det var en familie på fire som var savnet. Når jeg ankommer, var huset fullstendig utbrent. Senere på dagen får vi beskjed om at faren i familien er brannmann. Foto: Mattis Sandblad
Januar
ANGREPET PÅ KONGRESSEN
Jag och Camilla hade rest direkt från Atlanta kvällen innan där vi hade bevakat hur de två sittande republikanska senatorerna förlorade sina platser till demokraterna i ett specialval, vilket betydde att demokraterna nu, via vice presidentens avgörande röst, skulle komma att ha majoritet i senaten. Vi anade att något stort skulle ske i DC, Trump hade twittrat om det i veckor och det var svårt att hitta flygbiljetter till de utsålda flygen till DC. Hotellobbyn kvällen innan var fylld av militanta Trump-suportrar, många klädda som militärer. Det var en obehaglig stämning. Trumps tal dagen efter inför hundratusentals supportar gjorde ingenting för att lugna ned stämningen, tvärtom. Och när han uppmanade alla att marschera mot Kongress-byggnaden där omröstningen för att certifiera Bidens seger i presidentvalet pågick just då titta jag på Camilla och sa, “det här kommer inte att sluta bra” och när vi sedan såg hur kongressbyggnaden stormades så hade jag samma obehagliga “nu kan vad som helst hända”-känsla som jag hade den 11 september, 2001 i New York. Foto: Thomas Nilsson
Februar
MORNA, SIV
Jeg fulgte Siv Jensen gjennom et nedstengt storting etter at hun hadde fortalt nominasjonskomité at hun ikke ønske å fortsette på Stortinget. Her går hun inn på kontoret og forlater Stortinget etter 24 år. Foto: Mattis Sandblad
Mars
I ENSOM MAJESTET
Allerede etter 3,8 kilometer parkerte Therese Johaug (32) feltet på 30-kilometeren under VM i Oberstdorf. Resten av løpet ble en parademarsj for VM-dronningen, og i mål var hun hele 2 minutter og 34 sekunder foran Heidi Weng( til venstre på bildet) som ble nummer to. Tidenes klareste VM-seier på distansen. Dermed kunne den norske skistjernen reise hjem fra mesterskapet med fire gull på fire forsøk. Foto: Bjørn S.Delebekk
April
SKUDDENE PÅ FROGNER
En morgen ble jeg oppringt av fotosjefen som fortalte om skudd avfyrt på Frogner. Jeg satt allerede i bilen og kommer meg dit raskt. Da jeg ankom åstedet på Frogner ringte Thomas fra bildedesken med beskjed om at jeg måtte få over et mobilbilde først – det var ikke tid til å sende fra kamera. Deretter startet den vanlige jobben med å fotografere dramaet i gaten, samt politi og krimteknikere som jobbet der. Da NTB hadde ankommet og tok oppstilling ved sperringene kunne jeg se etter mulige leiligheter for å ta et oversiktsbilde fra. I enden av gaten lå en bygård som ville fungere. Etter å har ringt på flere av ringeklokkene, kom jeg i kontakt med en hyggelig dame som slapp meg inn for å se utsikten fra hennes leilighet. Hun hjalp så med kontakt til styrelederen i sameiet som så lånte meg nøkkel til taket. Oppe på taket hadde jeg god utsikt mot dramaet i gaten. Mens jeg står der oppe kommer en person med rød genser ut på verandaen sin for å se ned på drapet som har skjedd rett under leiligheten. Foto: Fredrik Solstad
Mai
ØKT SMITTE I INDIA
I april økte smitte og dødstallene knyttet til corona radikalt i India. En frivillig organisasjon ledet av sikhen Hited Singh Shunty henter mennesker som har ligget døde i hjemmene sine. Lik bålene brant døgnet rundt i New Dehli, ofte bare med noen få pårørende tilstede. Samfunnet var fullstendig nedstengt og frykten for viruset hadde festet sitt grep i mange. Foto: Harald Henden
Juni
ARTIN
Første nyttårsdag fløt det i land en død baby på Karmøy. Kroppen skulle vise seg å være femten måneder gamle Artin fra Iran. Tanten hans, Nehayat Nian som selv er flyktning i Norge, besøkte i sommer stedet Artin ble funnet. Hun hadde aldri møtt nevøen tidligere. Fotoprosjektet «eksil-iranere» som jeg startet i 2009, var en stor motivasjon for meg å vise hva som skjer med iranske utvandrere. Tusenvis av mennesker å forlater Iran hvert år, drevet av mangel på politisk, religiøs og sosial frihet i jakten på et bedre liv. Dette prosjektet er min personlige historie om eksil-iranere rundt i verden. For meg er dette er min mulighet til å leve, drømme og se verden med nye øyne hver dag, uten å glemme mitt hjemland. Foto: Javad Parsa
Juli
FLOM I TYSKLAND
I 24 grader jobber brannvesen, politi, militæret og annen redningspersonell på veien som skiller de to tettstedene Blessem og Liblar, vest i Tyskland. På kun fem minutter skal veien, som vanligvis fører bilistene under en akvedukt, ha blitt fylt av vann. Flere titalls bilister måtte på kort tid komme seg i sikkerhet. 28 biler var på et tidspunkt under vann i en dybde ned til 12 meter. På en bro i Erftstadt møtte vi kollegaer fra hele verden, der for å rapportere. Like ved lå en kirkegård under vann og bak et sperrebånd, utenfor vår synsvidde, hadde store jordmasser sklidd ut. Det var vanskelig å begripe ødeleggelsene, selv på stedet. Blikkene vi møtte i Tyskland vitnet om fortvilelse, uvisshet og håpløshet men også medmenneskelighet og varme. Den første og eneste klemmen jeg delte med en fremmed i 2021 var 23 år gamle Sara fra Altenahr som mistet alt hun eide i flommen 15. juli. Foto: Naina Helén Jåma
August
OLYMPISK MESTER
20 år gamle Jakob Ingebrigtsen løper i mål inn til OL-gull på 1500 meter i Tokyo. Bak følger regjerende verdensmester på distansen, Timothy Cheruiyot. 25-åringen fra Kenya klarte ikke å svare på Ingebrigtsens fantastiske spurt og tapte for nordmannen for første gang. I bakgrunnen Abel Kipsang (Kenya) som ble nummer fire. Foto: Bjørn S.Delebekk
September
NORGE ÅPNER OPP
Det er 25 september 2021 og Norge er i ferd med å åpne opp etter langvarige koronarestriksjoner. Oslo formelig eksploderer av feststemte mennesker. De som ikke kommer inn på utestedene samles i gatene, som her i Torggata. Jeg må litt opp i høyden for å få et bilde av hele gata. En prydbusk i en stor blomsterpotte på Youngstorget gjør nytten. Skiltet på den gamle kinoen gir endelig mening. Dette må jo være Eldorado. Foto: Tomm W.Christiansen
Oktober
BORTE I VANNMASSENE
Redningsarbeiderne hadde holdt på hele dagen. Studert fjellet, rappellert og søkt med drone. I det sola forsvant kom det en kranbil som heiste tre mennesker ned i juvet. En av dem rappellerte ned ytterligere, til han hadde vann til knærne. Han hadde joggesko på. Det var vanskelig å fatte – og fotografere – de store naturkreftene rundt. Fossen over buldret konstant. Ellers var det stille mens de arbeidet. Foto: Hanne Kristin Hjardar
November
FACEPALM
Mandag 8. november presenterte finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) Støre-regjeringens justerte statsbudsjettet. Turene går opp og ned av Stortingets talerstol for å forsvare budsjettet. Under et av spørsmålene fører finansministeren spontant den ene håndflaten opp mot ansiktet. På galleriet i Stortingssalen følger flere fotografer oppmerksomt med. Vi ser etter blikk og gester. Øyeblikk som summerer nyhetene, følelsene bak. Foto: Naina Helén Jåma
Desember
ALLE ER BORTE
Jeg ble vekket tidlig mandags morgen med beskjed om at dra til Svelvik der et bolighus sto i brann. På veien fikk jeg beskjed om at det var en familie på fire som var savnet. Når jeg ankommer, var huset fullstendig utbrent. Senere på dagen får vi beskjed om at faren i familien er brannmann. Foto: Mattis Sandblad

ANGREPET PÅ KONGRESSEN

januar

Jag och Camilla hade rest direkt från Atlanta kvällen innan där vi hade bevakat hur de två sittande republikanska senatorerna förlorade sina platser till demokraterna i ett specialval, vilket betydde att demokraterna nu, via vice presidentens avgörande röst, skulle komma att ha majoritet i senaten. Vi anade att något stort skulle ske i DC, Trump hade twittrat om det i veckor och det var svårt att hitta flygbiljetter till de utsålda flygen till DC. Hotellobbyn kvällen innan var fylld av militanta Trump-suportrar, många klädda som militärer.

Det var en obehaglig stämning. Trumps tal dagen efter inför hundratusentals supportar gjorde ingenting för att lugna ned stämningen, tvärtom. Och när han uppmanade alla att marschera mot Kongress-byggnaden där omröstningen för att certifiera Bidens seger i presidentvalet pågick just då titta jag på Camilla och sa, “det här kommer inte att sluta bra” och när vi sedan såg hur kongressbyggnaden stormades så hade jag samma obehagliga “nu kan vad som helst hända”-känsla som jag hade den 11 september, 2001 i New York.





Foto

Thomas Nilsson


MORNA, SIV

februar

Jeg fulgte Siv Jensen gjennom et nedstengt storting  etter at hun hadde fortalt nominasjonskomité at hun ikke ønske å fortsette på Stortinget. Her går hun inn på kontoret og forlater Stortinget etter 24 år.



Foto

Mattis Sandblad



I ENSOM MAJESTET

mars

Allerede etter 3,8 kilometer parkerte Therese Johaug (32) feltet på 30-kilometeren under VM i Oberstdorf. Resten av løpet ble en parademarsj for VM-dronningen, og i mål var hun hele 2 minutter og 34 sekunder foran Heidi Weng (til venstre på bildet) som ble nummer to.






Foto

Bjørn S.Delebekk





Tidenes klareste VM-seier på distansen. Dermed kunne den norske skistjernen reise hjem fra mesterskapet med fire gull på fire forsøk.


SKUDDENE PÅ FROGNER

april


Foto

Fredrik Solstad





En morgen ble jeg oppringt av fotosjefen som fortalte om skudd avfyrt på Frogner. Jeg satt allerede i bilen og kommer meg dit raskt. Da jeg ankom åstedet på Frogner ringte Thomas fra bildedesken med beskjed om at jeg måtte få over et mobilbilde først – det var ikke tid til å sende fra kamera. Deretter startet den vanlige jobben med å fotografere dramaet i gaten, samt politi og krimteknikere som jobbet der.

Da NTB hadde ankommet og tok oppstilling ved sperringene kunne jeg se etter mulige leiligheter for å ta et oversiktsbilde fra.




I enden av gaten lå en bygård som ville fungere. Etter å har ringt på flere av ringeklokkene, kom jeg i kontakt med en hyggelig dame som slapp meg inn for å se utsikten fra hennes leilighet. Hun hjalp så med kontakt til styrelederen i sameiet som så lånte meg nøkkel til taket. Oppe på taket hadde jeg god utsikt mot dramaet i gaten. Mens jeg står der oppe kommer en person med rød genser ut på verandaen sin for å se ned på drapet som har skjedd rett under leiligheten.





ØKT SMITTE I INDIA

mai


Foto

Harald Henden


I april økte smitte- og dødstallene knyttet til corona radikalt i India. En frivillig organisasjon ledet av sikhen Hited Singh Shunty henter mennesker som har ligget døde i hjemmene sine.




Likbålene brant døgnet rundt i New Dehli, ofte bare med noen få pårørende tilstede. Samfunnet var fullstendig nedstengt og frykten for viruset hadde festet sitt grep i mange.



ARTIN

juni


Foto

Javad Parsa





Første nyttårsdag fløt det i land en død baby på Karmøy. Kroppen skulle vise seg å være femten måneder gamle Artin fra Iran. Tanten hans, Nehayat Nian som selv er flyktning i Norge, besøkte i sommer stedet Artin ble funnet. Hun hadde aldri møtt nevøen tidligere. Fotoprosjektet «eksil-iranere» som jeg startet i 2009, var en stor motivasjon for meg å vise hva som skjer med iranske utvandrere.


Tusenvis av mennesker å forlater Iran hvert år, drevet av mangel på politisk, religiøs og sosial frihet i jakten på et bedre liv. Dette prosjektet er min personlige historie om eksil-iranere rundt i verden. For meg er dette min mulighet til å leve, drømme og se verden med nye øyne hver dag, uten å glemme mitt hjemland.



FLOM I TYSKLAND

juli


Foto

Naina Helén Jåma


I 24 grader jobber brannvesen, politi, militæret og annen redningspersonell på veien som skiller de to tettstedene Blessem og Liblar, vest i Tyskland. På kun fem minutter skal veien, som vanligvis fører bilistene under en akvedukt, ha blitt fylt av vann. Flere titalls bilister måtte på kort tid komme seg i sikkerhet. 28 biler var på et tidspunkt under vann i en dybde ned til 12 meter. På en bro i Erftstadt møtte vi kollegaer fra hele verden, der for å rapportere.

Like ved lå en kirkegård under vann og bak et sperrebånd, utenfor vår synsvidde, hadde store jordmasser sklidd ut. Det var vanskelig å begripe ødeleggelsene, selv på stedet. Blikkene vi møtte i Tyskland vitnet om fortvilelse, uvisshet og håpløshet men også medmenneskelighet og varme. Den første og eneste klemmen jeg delte med en fremmed i 2021 var 23 år gamle Sara fra Altenahr som mistet alt hun eide i flommen 15. juli.





OLYMPISK MESTER

august


Foto

Bjørn S.Delebekk


20 år gamle Jakob Ingebrigtsen løper i mål inn til OL-gull på 1500 meter i Tokyo. Bak følger regjerende verdensmester på distansen, Timothy Cheruiyot. 25-åringen fra Kenya klarte ikke å svare på

Ingebrigtsens fantastiske spurt og tapte for nordmannen for første gang. I bakgrunnen Abel Kipsang (Kenya) som ble nummer fire.






NORGE ÅPNER OPP

September


Foto

Tomm W.Christiansen


Det er 25 september 2021 og Norge er i ferd med å åpne opp etter langvarige koronarestriksjoner. Oslo formelig eksploderer av feststemte mennesker. De som ikke kommer inn på utestedene samles i gatene, som her i Torggata. Jeg må litt opp i høyden for å få et bilde av hele gata.





En prydbusk i en stor blomsterpotte på Youngstorget gjør nytten. Skiltet på den gamle kinoen gir endelig mening. Dette må jo være Eldorado.


BORTE I VANNMASSENE

oktober


Foto

Hanna Kristin Hjardar


Redningsarbeiderne hadde holdt på hele dagen. Studert fjellet, rappellert og søkt med drone. I det sola forsvant kom det en kranbil som heiste tre mennesker ned i juvet. En av dem rappellerte ned ytterligere, til han hadde vann til knærne.


Han hadde joggesko på. Det var vanskelig å fatte – og fotografere – de store naturkreftene rundt. Fossen over buldret konstant. Ellers var det stille mens de arbeidet.



FACEPALM

november


Foto

Naina Helén Jåma



Mandag 8. november presenterte finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) Støre-regjeringens justerte statsbudsjettet. Turene går opp og ned av Stortingets talerstol for å forsvare budsjettet. Under et av spørsmålene fører finansministeren spontant den ene håndflaten opp mot ansiktet.



På galleriet i Stortingssalen følger flere fotografer oppmerksomt med. Vi ser etter blikk og gester. Øyeblikk som summerer nyhetene, følelsene bak.


ALLE ER BORTE

desember


Foto

Mattis Sandblad





Jeg ble vekket tidlig mandags morgen med beskjed om at dra til Svelvik der et bolighus sto i brann. På veien fikk jeg beskjed om at det var en familie på fire som var savnet.





Når jeg ankommer, var huset fullstendig utbrent. Senere på dagen får vi beskjed om at faren i familien er brannmann.


VG har ambisjon om å være hele folkets primære nyhetsdestinasjon. Gjennom journalistikken vår skal vi opplyse, engasjere og også underholde.

For VG det helt sentralt at vi setter dagsorden med journalistikken vår og at vi ettergår maktinstitusjoner. For å lykkes med alt vi skal få til, har VG en rekke redaksjonelle avdelinger som hver på sin måte utgjør essensielle deler av maskineriet som til sammen gir totalopplevelsen.

JOURNALISTIKKEN

Her er avdelingenes egen vurdering av året - med pluss og minus fra arbeidet som er gjort.


Det viktigste for nyhetsavdelingen har vært å gi dere nyheter om pandemien, med et særlig fokus på vaksinering. Årsaken bak Astrazeneca-dødsfallene, utfallet av skjevfordeling av vaksiner og vaksineeffekt mot ulike varianter av coronaviruset er blant nyhetene vi har levert. Innovativ dekning av pressekonferanser, andre løpende hendelser og utvikling av corona-spesialen er bygget på ambisjonen om å være landets nyhetsdestinasjon nummer én: først og mest presis.

Vi har satset på den politiske håndteringen av pandemien, samt høstens valg og regjeringsskifte. Krimjournalistene har i særklasse levert nyheter om Lørenskog-forsvinningen, mens utenriks har fulgt maktovertagelse, migrasjons- og abortdebatt i USA og NATOs uttrekking av Afghanistan.  

I 2021 ble flere mulige justismord avslørt. Det samme ble potensiell utnyttelse av velferdsgoder fra landets fremste folkevalgte. Verden fikk for alvor en marsjordre i klimapolitikken, og klimaendringene har aldri vært tydeligere. På disse områdene ser vi store muligheter for å strekke oss lenger.

nyheter

journalistikken


Foto

Gisle Oddstad

I Varhaug-saken og i et omfattende prosjekt om varsling og tilsyn på norske sykehus – har kontrollmekansimene i det norske helsevesenet blitt satt under lupen av avdelingen. Det vil skje feil når mennesker behandler mennesker. Men når feilene ødelegger liv, skal helsetjenesten gjøre alt for at den samme feilen ikke skjer på nytt.

2021 handlet også om den globale pandemien og den desperate jakten på vaksiner. Som første mediehus i verden dokumenterte VG hvordan overprisede Sputnik-vaksiner fant veien fra Russland til det afrikanske kontinentet. I hovedrollene var en etterlyst norsk-pakistaner og en sjeik fra Dubai.

Gjennom podkastene «Dukkemannen», «Sputnik-kuppet» og «Fostersønnen» har VG tatt store steg for å presentere undersøkende journalistikk på lyd.

Corona-pandemien preger fortsatt livene våre. Ideelt sett burde vi hatt et undersøkende prosjekt på corona i Norge også i 2021.

Det startet med et gammelt selvmordsbrev på et loft i Stavanger. Tre år senere avslørte VG en serieovergriper. Historien om psykolog Sverre Varhaug var en av de største avsløringene i 2021.

journalistikken

avsløringer


Foto

Privat

2021 var året for de utsatte mesterskap. Fotball-EM, sommer-OL og ski-VM var de tre idrettsarrangementene vi brukte mest ressurser på. Det norske herrelandslagets mislykkede jakt etter billett til fotball-VM ble behørig dekket. Spaltemetere ble vel så mye brukt til å diskutere arrangørnasjon Qatar, som til det sportslige. Eliteserien, Premier League, VM i sjakk, Formel 1 og håndball – det har vært nok av spenning å lage journalistikk rundt. Striden mellom hoppsjef Clas Brede Bråthen og Norges Skiforbund ble høyt prioritert og noe VG Sporten var nyhetsledende på.

I store mesterskap er samarbeid mellom reportere ute på arenaene og reportere inne på desken en nøkkel. For VG Sporten har det nok aldri fungert bedre enn under sommer-OL. Det skyldes flinke medarbeidere og mange års hardtrening for å levere på topp – for lesere og seere – når det gjelder som mest.

Nachspielet på Brann stadion på sensommeren sjokkerte Norge. Vi brukte altfor lang tid på å bli nyhetsledende på en av de mest omtalte hendelsene i norsk fotball dette året. Vi har vært harde mot oss selv i evalueringene i etterkant.

journalistikken

sport


Foto

Bjørn S. Delebekk

Målet vårt er å skape et VG+ abonnentene opplever at det er verdt å betale for.

Vi har i år nesten 260 000 abonnenter og er takknemlige for hver eneste en.

Vi brenner for å fortelle de beste historiene, gi deg innsikt i nyhetsbildet og servere deg de sterkeste intervjuene, som det med Sunniva Gylver om livets vanskeligheter. Vi har fagjournalister som er blant Norges beste på fysisk og psykisk helse, sex og samliv, trening, bil, tester, karriere – og på å fortelle historier som berører og opprører. Jenta i kjelleren, Isabellas siste farvel og Det mørke sporet er saker vi er stolte av.

Dette året har vi jobbet mye med pandemien: Hva skjer fremover, hvordan tolke forskning og råd? Saken Coronamysteriet er en av våre best leste saker i år.

VG+ har vi en rekke dyktige spaltister som svarer lesere om de vanskelige tingene i livet: Psykologene Catrin Sagen og Sissel Gran, Peder Kjøs og sexolog Bianca Schmidt.

Vi får stadig flere til å lese sakene våre. I 2021 nådde over 200 saker 100 000 sidevisninger.

Vi er ikke gode nok til å treffe unge og speile mangfold i journalistikken vår. Det vil vi ta tak i fremover.

journalistikken

vg+


Foto

Line Møller

For at VG skal fortsette å være hele folkets førstevalg som nyhetsdestinasjon må vi sørge for at også den yngre delen av befolkningen er brukere av VG. Som nyhetsavis har vi også et ansvar for å nå ut med journalistikk til de under 25. VG har derfor en egen avdeling som primært jobber med innhold for generasjon Z, altså de som er født på slutten av 90-tallet.

I år som i fjor har våre unge lesere vært særlig opptatt av konsekvensen corona-pandemien har hatt for skolegang, studier og deres sosiale liv. Bildet her viser Mandal videregående skole etter at et helt russekull ble satt i karantene.

I tillegg har det vært viktig for oss å dekke andre temaer som opptar unge, fra psykisk helsehjelp og rasisme til influencere og tiktokere.

Unge mennesker oppgir VG som det stedet de går til for å holde seg oppdatert på nyheter og for å sjekke om det har skjedd noe i Norge og verden. Over en kvart million unge mennesker leser VG på Snapchat hver dag. Kanalen har blitt en av de viktigste nyhetskildene for norsk ungdom.

Vi har slitt med å engasjere unge mennesker i saker om politikk og klimakrisen. Vi kan bli enda bedre på temaer som engasjerer unge gutter, da disse er særlig underrepresentert blant leserne våre.

journalistikken

unge brukere


Foto

Tomm W. Christiansen

VGs kjernedekning er nyheter, sport og underholdning. Når du kommer til VG skal du bli oppdatert på hva som har skjedd, samtidig som vi skal gi deg en miks av innhold. Da kronprinsparet dukket opp på den røde løperen på Aksel Lund Svindal-filmen var VG eksempelvis selvsagt til stede. For VG er god og kritisk underholdningsjournalistikk viktig. Det siste året har Rampelys-avdelingen levert færre løpende saker om realityserierer, og satset mer på egne kjendisnyheter og dagsordensettende journalistikk.

Reportasjen «Kjendismanageren» viste med all tydelighet at underholdningsbransjen ikke bare inneholder røde løpere, glamour og blitzlamper, men også trakassering, pengekrav og søksmålstrusler. Den type gravesaker kommer avdelingen til å satse mer på fremover.

Samtidig må vi erkjenne at Rampelys ikke har fått tatt ut potensialet på underholdningsnyheter på video i året som har gått. I 2022 vil nye reporterressurser og større satsing på levende bilder gjøre at Rampelys også slår i fra seg på dette området.

journalistikken

underholdning


Foto

Hallgeir Vågenes

For å forstå verden vi lever i, må vi forsøke å sette det som skjer, i sammenheng. I år har coronaen fortsatt preget det meste, alt fra global økonomi til nedstengingen av kafeen på hjørnet, fra de store folkehelsespørsmål til enkeltmenneskets ensomhet i møte med pandemien.  Den åpne og kritiske samfunnsdebatten spiller en avgjørende rolle i en slik langvarig og utmattende krise. Informasjonsbehovet har vært massivt. Også i år har amerikansk politikk vært en viktig del av vårt arbeid. Stormingen av Kongressen 6. januar satte en dyster tone for 2021. Den tonen har preget vår dekning av USA. Også uttrekkingen fra Afghanistan, og det planlagte fotball-VM i Qatar, har stått sentralt i vårt arbeid med utenrikspolitiske spørsmål gjennom året.

Før, under og etter stortingsvalget her hjemme la vi vekt på å reise mye rundt i landet. Vi ser kommentering og analysering av norsk politikk som helt sentralt i vårt arbeid.

Leservekst. Aldri før har så mange lest så mye av debattene og analysene våre.

Vi lykkes fortsatt ikke godt nok med å nå unge lesere med vårt stoff. Dette vil være høyt prioritert i året som kommer.

journalistikken

debattene


Foto

Thomas Nilsson

Innovasjon og nye initiativ sitter dypt inne i VGs DNA. Vi forsøker alltid å ha mange initiativ på gang, og styrker de som får fart – og ønsker å avvikle de som ikke fungerer.

NYE SATSINGER I ÅR

nye satsinger i år

redaksjonelle nyvinninger

Vår ambisjon er å være ledende på digital historiefortelling. Nesten hver helg leverer vi visuelt drevne spesialer av våre beste saker. For eksempel når vi forteller om småpartiene i Norge her eller følger flyktningstrømmen fra Afrika så tett som det overhodet går an her.

Vi tror vi hele tiden må utfordre tradisjonelle formater for å treffe fremtidens mediebrukere. Ved å ta i bruk innovativ fortellerteknikk, gjenskapte vi Baneheia i 3D, etter at det kom ny utvikling i gjenopptakelsessaken mot Viggo Kristiansen. VG-leserne ble tatt med tilbake til hendelsesforløpet for 21 år siden. Lignende metodikk brukte vi på å forklare blant annet Gjerdrum-tragedien.


Også dette årets viktigste tema var coronaen. Vår oversikt er tidenes mest populære VG-produkt noensinne med over 450 millioner sidevisninger. 165 millioner av disse var i år.

VG har i flere år hatt suksess med EM- og VM-profeten – en konkurranse som går ut på å tippe resultatet i alle kampene i fotballturneringene. I år tok vi konseptet videre til NRKs suksesserie Maskorama. Over 50.000 lesere tippet på hvem som skjulte seg under maskene.

Gjennom 2021 har VG blitt stadig mer synlig i det offentlige rom  på alt fra skoler, cruiseskip, kjøpesentre, togstasjoner, flyplasser til Flytoget. Det som startet som et lydprodukt på Google Home, er videreutviklet til et multifunksjonelt nyhetsprodukt som nå tilbys på over 1000 skjermer. Produktet leveres også til VGs forside og Snapchat.

Som eksemplene over viser, flytter vi standarden for historiefortelling og klarer å ta grep om hendelser som opptar mange.  

Fortsatt er for mange av VGs mer hverdagslige saker for lange. Det er for mange skrivefeil. Flyten i lesermønsteret forstyrres for ofte. Og vi ønsker å kunne tilby enda flere personaliserte tjenester som gjør din VG-hverdag enda mer relevant som innlogget bruker.

Vi er også stolte over å ha bakt inn lydopplevelser i noen av våre beste historier, som denne spesialen om Våpendrageren.

nye satsinger i år

kommersielle nyvinninger

Portable communications device, Mobile phone, Telephony, Gesture, Gadget, Finger

Gjennom det siste året har VG Lab styrket sin portefølje av forbrukertjenester og sikret VG sin posisjon som nordmenns forbrukerhjelper. De har hjulpet flere hundre-tusen nordmenn med å sammenligne og finne de billigste og beste mobilabonnementene, strømavtalene og boliglånene. I tillegg har de gjennom tilbudsappen Kupp bidratt til å gi nordmenn, og spesielt studenter, en enkel oversikt over alle tilbudene de kan finne i dagligvare. Kupp har fått betydelig videreutvikling dette året og vil fortsette å styrke sitt verdiforslag utover i neste år.




En av de større satsningene VG Lab har jobbet med dette året har vært ladeappen Elton. Etter en idé fra redaksjonen, flere brukerundersøkelser, intervjuer med elbileiere og bransjen, så vi et åpenbart behov for å hjelpe nordmenn i overgangen fra fossilt til elektrisk transport. Ambisjonen var stor; vi ville lage én samlet løsning som ga nordmenn alt de trengte relatert til elbillading på ett sted. Elton gjør at nordmenn enkelt kan finne riktig elbillader, sammenligne priser, planlegge reise, og ikke minst starte og betale for ladingen utrolig enkelt. Dette er en prosess med mye friksjon i dag, og den friksjonen vil vi eliminere for elbilbrukere. Elton appen er foreløpig tilgjengelig i Norge og Sverige, og støtter lading med Ionity, Recharge, Kople, Eon, samt en rekke små ladeoperatører.  Og flere skal det bli … 🚗




Managementselskapet MaxSocial ble opprettet på tampen av 2020, og selv om coronarestriksjoner har begrenset aktiviteter noe også i 2021, har over 100 arrangementer vært gjennomført i år.

Og det vært et knallår for VGTVs datterselskap. Omsetningen styrer over 40 millioner kroner, og i stallen er mange av landets mest attraktive kommersielle profiler rekruttert. Hele stallen kan ses her: www.maxsocial.no

Sammen med print har Max Social startet VG forlag og gitt ut to profildrevne bøker: Sportsquiz med Bernt Hulsker og Gi meg alle detaljene med Linnéa Myhre, boken som er basert på podkast-manus fra podcasten med samme navn. Motehusene Lyx&Mys (Harm&Hegseth) og Linnea Myhre sammen med Mads Hansen og Ikke lov å le på hytta-julekalenderen har vært gode bidrag til økt vekst i VG-butikken.

NB! Managmentselskapet drives uavhengig av VGs redaksjon, som står fritt.





nye satsinger i år

program-satsinger

2021 har vært et morsomt år for oss i VGTV med «Ikke lov å le på hytta» som det soleklare høydepunktet. Programmet hvor Mads Hansen samlet en gjeng med komikere på en hytte hvor det ikke var lov å le ble en enorm suksess, og fikk over en halv million nordmenn til å le alene eller sammen med andre.

Suksessen bidrar til at vi kan satse enda mer fremover, både på de etaberte programkonseptene som Spårtsklubben, Enkel Servering og Harm&Hegseth, men også på nye og større programkonsepter. Vår ambisjon er å være best på profildrevet underholdning, og vi har store planer for denne satsingen fremover.

Modellen med muligheten for å se alle episodene på en gang med et VG+ abonnement, førte til et rush av nye abonnenter, og går inn i vår fremtidige strategi som en bærebjelke til å finansiere satsingen.

Vi jobber med å få inn flere og yngre profiler i VGTV som speiler Norge enda bedre.

nye satsinger i år

podme-satsingen

VG har giret kraftig opp på lyd i 2021, og satset på velprodudsert underholdning, undersøkende journalistikk og krim.

Podkast blir en stadig viktigere del av brukernes mediehverdag, og dette året har VG og VGTV satset knallhardt på lyd.

VGs nye journalistiske dokumentarserie «Alt fortalt» hadde premiere i februar, og har blant annet publisert historiene om Våpendrageren og Dukkemannen. I tillegg har «Krimpodden» ligget tett på de største norske krimsakene, fra utviklingen i Tengs-saken til Lørenskog-forsvinningen.

Vi har også begynt å distribuere podkastene våre gjennom abonnements-appen PodMe, som gir lytterne reklamefritt lydinnhold. Slik kan vi finansiere mer velproduserte og gjennomarbeidede podkaster, slik som underholdningskonseptene «Gi meg alle detaljene» og «Hvordan har du det mann».

I 2022 kommer vi til å jobbe for bedre mangfold i podkastene våre. Der har vi en åpenbar utfordring. Dessuten må vi dekke enda flere stoffområder i lyd, for eksempel sport, økonomi og samliv.

Vehicle registration plate, Automotive lighting, Car, Sky, Blue, Hood, Tree

nye satsinger i år

produktutvikling

Material property, Product, Font, Screenshot

Vårt utviklingslag bestående av produktsjefer, utviklere og designere jobber med de større løftene av VG. Utgangspunktet vårt er å sette brukeren først i alt vi gjør. Og skal man for alvor forstå hva som er til det beste for brukerne må man møte dem! Det gjorde vi mye av i året som gikk. Den innsikten vi får gjennom utallige brukerintervjuer sammen med kvantitativ data  og et tydelig bilde av hvilke trender, utviklingstrekk og konkurransebilde vi ser rundt oss, danner et bilde av hva det er vi må endre i VG.

Nå kan vi ikke avsløre alle hemmeligheter her, men vi står i det vi definerer som vårt største skifte noensinne. Mange av leserne våre er født i en tid hvor det vi i dag tar for gitt av digitale muligheter og tjenester knapt var påtenkt. Verden var lineær og nyhetene var kun tilgjengelig på TV, i radioen eller i avisen. For generasjonen som har opplevd dette har vi ikke gjort annet enn å fjerne hinder til det bedre, og de er generelt veldig happy med det vi leverer.


Men så kommer utfordringen: For det som er godt nok for generasjonen som vokste opp med å gå til kiosken for å kjøpe dagens VG, er ikke i nærheten av godt nok for en 20 år gammel leser av VG i dag. Man er blitt vant til  brukeropplevelse utført på perfekt vis – hvor spesielt mobilen er utnyttet til det fulle. Kravene til hva vi leverer i VG – og hvordan – blir stadig høyere, og snart er det ikke akseptabelt å ikke være på par med konkurrentene.

Så hva er det med VG som ikke fungerer? For om man ser på lesertallene og inntektene 2021 har de aldri vært høyere. Det betyr egentlig bare at vi fortsatt har litt tid på å endre oss. Og vi tror på gradvis endring, fordi brukermassen vår er såpass forskjellig i alder og dermed også ulike i hvilke krav som stilles. Så i 2021 har vi gjort mye av det vi kaller for grunnmursarbeid, som gjør oss i bedre stand til å gjøre VG litt mer relevant for deg i fremtiden.

Ett viktig grep da er å bygge en relasjon til hver enkelt, og den beste måten å gjøre det på er å drive innloggingsgraden opp. Da vet vi mer om hvem du er. Men skal vi få deg til å logge inn, må vi gi noe tilbake som gjør at det er verdt å legge igjen data.

Her har vi mye jobb igjen, men i dag prøver vi å gi deg mer relevante annonser. Om du logger inn kan du også velge om sakene du har lest merkes lest på forsiden, det samme med artikler som er oppdaterte siden du sist var inne, eller om du har et ønske om nattmodus i stedet for “vanlige” VG.

Vi tror ikke på en fullt ut personalisert VG. Det er et av våre viktigste verdiforslag – at vi forteller deg hva som er viktig i verden og hva du bør få med deg i dag. Men vi tror på å gi deg et mer relevant VG. Og derfor har vi eksperimentert mye med personalisering for spesielt VG+ og nisje-innholdet vårt i 2021, der du blant annet slipper å se det samme innholdet mange ganger. Du vil nok oppleve mer arbeid med personalisering for flere innholdskategorier.

Vi har også startet på jobben med å forbedre artiklene våre. Igjen begynte det arbeidet med mye brukerinnsikt. De første forbedringene er allerede ute til brukerne:







Portable communications device, Sleeve, Gadget, Font, Rectangle

I 2021 kan du også ha truffet på en av testene våre på produkter som «oppsummert» og «stories» på forsiden. Kort fortalt handler det om å gi deg mulighet til å konsumere nyheter og underholdning på en mer moderne måte. Slike endringer tar lang tid å lykkes med om målet er at brukerne skal elske det. Så du vil se flere tester og iterasjoner før vi eventuelt setter det i full produksjon.

Så har vi også gjort mange endringer til det bedre for betal-produktene våre. Bak VG+ øker stadig tilbudet, og i takt med flere kunder blir igjen kravene fra brukerne større. Når for eksempel VGTVs programavdeling har opplevd stor suksess med «Ikke lov å le på hytta», «Spårtsklubben» og «Enkel Servering», for å nevne noen, har vi tatt grep om brukerbehov som for eksempel casting-støtte for iOS og android. Målet vårt er at video-opplevelsen på VG ikke står tilbake for andre TV-aktører – tvert imot utfordrer og blir bedre. Er vi i mål? Nei, ikke her heller.

I 2021 lanserte vi også muligheten til å dele VG+-abonnementet ditt med et utvalg venner eller familie, vi har endret menyen på VG til noe som forhåpentlig oppleves ryddigere, og du ser nå konturene av en profil som bedre skal ivareta deg og dine preferanser på VG. Om du er VG+-kunde har du kanskje også lagt merke til en ny landingsside for alt innholdet vi tilby.

Rectangle, Font, Software
Product, Font

Rundt store planlagte events som OL, fotball-EM, sjakk-VM eller vår egen VG-lista-konsert lager vi «studioer» som redaksjonen fyller med godt innhold.

Vi har også et eget utviklingsteam som ivaretar kontinuerlig forbedring av samtlige nisjer på VG. Minmote ble i 2021 lansert i helt ny drakt – med en rekke endringer jobbet frem i tett dialog med de som i fremtiden skal bli lojale lesere av mote. Vi har også gjort en rekke forbedringer på Godt.no. Er du glad i å lage mat kan du nå logge deg inn på Godt og få flere muligheter som gjør mat-hverdagen enklere. Et annet sted vi har lagt mye utviklingskraft er rundt vårt populære innhold på Tek.no. tillegg til en rekke forbedringer rundt den løpende nyhetsjournalistikken, annonsene og testene våre på Tek, ga vi i 2021 brukerne mulighet til å gjøre sine egne anmeldelser.




Så var det VG Live, som er et viktig produkt for oss. Med over 600.000 unike brukere på en god søndag, er dette blitt en av Norges største nettsteder. Vi har et eget team som kontinuerlig jobber med å forbedre opplevelsen av sportstjenesten.





I produkt og teknologi-miljøet til VG jobber også E24-teamet, som i 2021 gjorde mange store løft av nettstedet. Det største og mest synlige var ny visuell profil.



Inn i 2022 har vi andre funn i vårt arbeid tett på brukerne, som vi får holde for oss selv til det er lansert. Det vi kan love er at vi legger enormt med tid og ressurser i å gjøre VG bedre for deg, og ingenting gleder oss mer enn ærlige tilbakemeldinger på hva vi kan gjøre bedre. Send gjerne tilbakemeldingene dine rett til sjefen for produktutvikling, Ola Stenberg (ola.stenberg@vg.no).





Product, Rectangle, Font
Product, Font, Screenshot, Software, Line

nye satsinger i år

fri flyt

23. august i år kom nyheten om at VG hadde kjøpt Fri Flyt AS, som i tillegg til nettsiden og magasinet som bærer firmaets navn, også inkluderer nisjesatsingene Landevei, Terrengsykkel, Klatring, UTE og Jeger.

– Vi har latt oss begeistre over journalistikken i Fri Flyt. Det er en kunnskapsrik og dedikert gjeng vi ser frem til å bli bedre kjent med, sa sjefredaktør Gard Steiro i forbindelse med oppkjøpet.

Social group, Public space, Smile, Glasses, Jeans, Trousers, Gesture, Community

NYE VG-FJES: Fra venstre daglig leder Audun Holmøy Røhrt og ansvarlig redaktør Erlend Sande i  Fri Flyt med VG-sjef Gard Steiro.


Foto

Frode Hansen

VG overtok eierskapet av Fri Flyt 1. november, og siden den gang har du som VG-leser kanskje lagt merke til én og annen sak fra Fri Flyt på VG-forsiden. Vi jobber fortsatt med å bli bedre kjent, og finne ut hvordan vi kan gjøre hverandre bedre.

VG har fra før en rekke nisjesatsinger. Motesiden MinMote har vært gjennom en betydelig ansiktsløfting med nytt design i år. Dine Penger, som skriver om privatøkonomi, har blitt en del av VGs brukerbetalingsunivers. I tillegg skjer det spennende ting både på matsiden Godt, testsiden Tek og på Vektklubb – siden for deg som ønsker en sunnere livsstil.




selskapet

Innovasjon og nye initiativ sitter dypt inne i VGs DNA. Vi forsøker alltid å ha mange initiativ på gang, og styrker de som får fart - og ønsker å avvikle de som ikke fungerer.

Verdens Gang er del av Schibsted-konsernet, som også eier andre norske aviser slik som Aftenposten, Stavanger Aftenblad og Bergens Tidende.

Avisen ble grunnlagt med utgangspunkt i Hjemmefronten ved avslutningen av andre verdenskrig, med motstandsmannen Christian A.R. Christensen som første ansvarlige redaktør.

SELSKAPET

Verdens Gang er del av News Media-divisjonen i Schibsted-konsernet. Mediehuset VG består av ulike selskaper og avdelinger. Selskapene som er en del av mediehuset VG er E24 (Schibsteds næringslivssatsing), VGTV (VGs Lyd- og TV-satsing), Maximo (driver virksomhet knyttet til nettbaserte diskusjonsforum) og Max Social (er VGs management og IP forvaltningsselskap). I november 2021 styrket vi også selskapsporteføljen med Fri Flyt.


Andre kjente merkenavn under VG er MinMote, Godt.no, Vektklubb, Pent, Dine Penger, TV-Guide og Tek.no.




selskapet

VG skal arbeide for en saklig og fri informasjonsformidling av det som skjer i samfunnet. Avisens grunnsyn bygger på humanistiske idealer og demokratiske verdier. En av våre mest sentrale oppgaver er å avdekke kritikkverdige forhold. VG skal beskytte individer og grupper mot forsømmelser og overgrep. Vi skal til enhver tid verne om ytringsfriheten og offentlighetsprinsippet.

Avsnittet over er innledningen på oversikten over trafikkreglene våre, som alle ansatte må følge. De er publisert her.




samfunnsoppdraget

selskapet

merkevaren

Kjernen i VG er først og fremst nyheter, men VG-universet har det siste året utviklet seg til bli enda rikere og mer enn nyheter. VG har lansert flere nye underholdningskonsepter både gjennom levende bilder og podkast. Det gjør at det er enda viktigere enn noen gang å sikre en distinkt og gjenkjennelig merkevare-stemme i alt vi leverer til leserne våre. Og det skal også speile VGs verdier, at vi er åpne, modige og folkelige.

VG –- også for de unge

Den unge målgruppen er viktig for å rekruttere morgendagens VG-lesere, samtidig som mediekonsumet deres er i en konstant utvikling. VG har gjennom det siste året eksperimentert på nye plattformer hvor de unge befinner seg, og hvor vi ser at VG kunne spille en naturlig rolle og gi verdi til den unge målgruppen.

Gaming-plattformen Minecraft er et godt eksempel på dette, hvor VG sammen med Skogliv var med på å lage Norges største digitale 17. mai-tog med over 30 000 deltakere!

VG har utforsket og lært av nye plattformer i «jakten» på de unge leserne, ref. Minecraft.




Merkevaren VG har fortsatt et uforløst potensiale i å styrke vår mentale posisjon hos nordmenn, og spesielt hos de unge.




Vår ambisjon er å levere journalistikk i verdensklasse, alltid med en «VG-snert» og slik skal vi koble nordmenn sammen. VG skal gi deg de beste historiene.

Dagen er ikke helt den samme uten ... VG.




Fra et merkevareperspektiv handler det om kampen om folks tid. Så enkelt og så vanskelig i en en tid hvor valgmulighetene og tilbudet aldri har vært større for leserne.

Urban design, Sky, World, Cloud, Biome, Leisure

VG-lista

VG-lista ble pga. smitte-situasjonen gjennomført i en hybrid variant i år, både live for et mindre antall publikum og som en digital TV-sending. Mental Helse og musikk er noe av det som engasjerer de unge mest, derfor inviterte VG-lista norsk ungdom til å lage «Årets Viktigste Låt» sammen med artisten Emelie Hollow. Låten fikk tusenvis av bidrag og nærmer seg nå 1 million streams på Spotify!




Product, Font

selskapet

strategi

VGs strategi de siste årene har vært å bli digitalt bærekraftige og være landets primære nyhetsdestinasjon.


Dette var ambisjonene vi målte mediehuset på i 2021:





selskapet

penger

Endrede brukervaner gjør at mediebransjen er i stor endring. Papiropplaget faller med samme takt som foregående år, og globale plattformer utfordrer tradisjonelle mediers posisjon i annonsemarkedet. Samtidig opplever VG betydelig vekst i brukerinntekter.

Så langt i år kan mediehuset VG vise til vekst i totale inntekter med hele 15 %. Selv om vi sammenligner med et krevende første halvår i 2020, så ser vi også vekst mot 2019 (+11%).

Årsaken til de gode resultatene er fortsatt vekst innenfor digitale abonnementsinntekter samt at digitale annonseinntekter viser en betydelig forbedring sammenlignet med 2020. Gode resultater er helt nødvendig for at VG kan fortsette lage kvalitetsjournalistikk og investere i nye satsinger med mål om å skape en mer bærekraftig forretningsmodell.  




selskapet

eiere

Verdens Gang er del av News Media-divisjonen i Schibsted-konsernet. Mediehuset VG består av ulike selskaper og avdelinger. Selskapene som er en del av mediehuset VG er E24 (Schibsteds næringslivssatsing), VGTV (VGs Lyd- og TV-satsing), Maximo (driver virksomhet knyttet til nettbaserte diskusjonsforum) og Max Social (er VGs management og IP forvaltningsselskap). I november 2021 styrket vi også selskapsporteføljen med Fri Flyt.


Andre kjente merkenavn under VG er MinMote, Godt.no, Vektklubb, Pent, Dine Penger, TV-Guide og Tek.no.




selskapet

annonsevirksomhet

VG sine annonseinntekter nådde nye rekorder i 2021, og for første gang passerte VG 1 milliard i annonseinntekter. VG opplever vekst innen alle digitale produkter (innholdsmarkedsføring, videoannonser og display), mens på print  opprettholdes annonseinntektene sammenlignet med 2020. Digitale annonseinntekter står nå for 95 % av VG sine totale annonseinntekter.

Veksten digitalt kommer som en konsekvens av både økt trafikk på VG.no, økt etterspørsel blant annonsører for våre annonseprodukter og økte priser.





Topp tre formater:

Display: Board





Innholdsmarkedsføring: Content Premium







Videoannonse: 15 sek





Papiravisens opplag har falt hvert eneste år siden toppåret i 2002, og 2021 ble ikke noe unntak. Samtidig er det grunn til å legge merke til at det årlige opplagsfallet har vært på et helt annet nivå de siste fem årene enn i de fem årene før.

PAPIRAVISEN

Avisdager

Redaksjonelle innstikksmagasiner

Ulike magasiner og bøker

Alle spådommer om av rask avvikling av VG på papir, er gjort grundig til skamme. Utvikling og endring står sentralt i dette forretningsområdet. I 2021 lanserte vi derfor «Torsdagsnøtter», et fast bilag som følger med avisen på torsdager. Det har vi fått svært gode tilbakemeldinger fra leserne på. Vi oppgraderte VG Helg og vi har gjort flere redaksjonelle endringer i avisen, blant annet med satsing på personlig økonomi på lørdager og historiske saker på søndager.

360

175

90

Også på andre trykte flater gjorde VG mye nytt i 2020. Mest oppmerksomhet fikk oppstarten av VG forlag, som i 2020 lanserte sine første bøker «Gi meg alle detaljene» av Linnèa Myhre og Bernt Hulskers «Sportsquiz». Forlaget var også ute med egen julekalender basert på VGTV-suksessen «Ikke lov å le på hytta».

I tillegg til våre faste magasiner VG Godt, VG Kryss og VG Voksen, hadde vi også en rekke Tema-utgivelser med stor bredde. Både VG Strikk, Sommergøy og VG Hjemme fikk god mottakelse av lesere og kjøpere i likhet med den tradisjonsrike VG Ølguide og såkalte sportsbibler om Norske skihelter, Lillestrøm og Vålerenga.

VG legger langsiktige planer for vår printvirksomhet, ikke minst takket være stor innovasjonstakt og ny trykketeknologi.   







Human body, Flash photography, Footwear, Shoe, Arm, Leg, Neck, Sleeve, Knee, Thigh

papiravisen

opplag

Opplagsutvikling de siste 10 år

papiravisen

salg

Lørdag 17. juli

Onsdag 24. februar


Torsdag 12. august


Tirsdag 20. april


Onsdag 25. august

Fredag 30. april

Tirsdag 14. september

Torsdag 20. mai

Fredag 22. oktober

Søndag 11. juli

Torsdag 4. november

Mandag 19. juli

Tabloid, Publication, Newspaper, Font, News
Product, Publication, Tabloid, Font
Material property, Chin, Tabloid, Newspaper, Publication, News, Font
Publication, Tabloid, Font, Smile, Poster
Product, Publication, Font, Poster
Publication, Font, Tabloid
Publication, Tabloid, Font
Publication, Tabloid, Newspaper, Font

Dagene vi solgte flest
papiraviser i 2021

papiravisen

papiravisen

magasin

VGs magasiner finner du i bladhylla i dagligvarebutikken – sammen med VGs papiravis. De selges også i utvalgte kiosker og i vår egen nettbutikk.

For 6. året på rad har vi omsetningsvekst på magasiner i VG!

Vi øker også i antall utgivelser. Totalt blir det gitt ut 85 løssalgsmagasiner i 2021, mot 68 i fjor.

Porteføljen spenner fra Godt, Kryss og Voksen til Dine Penger og enkeltutgivelser som fotballmagasiner, Strikk og Hjemme.










Baked goods, Food, Ingredient, Cake, Recipe, Tableware, Cuisine, Font
Publication, Poster, Font, Suit
Beard, Poster, Font
Natural foods, Winter squash, Pumpkin, Calabaza, Plant, Font
Material property, Smile, Outerwear, Sleeve, Gesture, Font, Thumb, Publication
Plant, Flowerpot, Publication, Yellow, Sleeve, Houseplant
Guitar accessory, Smile, Outerwear, Publication, Poster, Hat, Happy
Material property, Window, Poster, Font, Publication
Vertebrate, Product, Mammal, Cartoon, Poster, Font
Plant, Organism, Poster, Font
Årets nykommere i magasinporteføljen
Omsetningsvekst 6. året på rad

omsetning magasin

omsetning per tittel

Vekst både på Kryss, Godt og Temamagasiner. 68 utgivelser gjennom forhandlernettet står for ca. 95 prosent av omsetningen.

papiravisen

fremtid

sem nulla pharetra diam sit amet nisl suscipit adipiscing bibendum est ultricies integer quis auctor elit sed vulputate mi sit amet mauris commodo quis imperdiet massa tincidunt nunc pulvinar sapien et ligula ullamcorper malesuada proin libero nunc consequat interdum varius sit amet mattis vulputate enim nulla aliquet porttitor lacus luctus accumsan tortor posuere ac ut consequat semper viverra nam libero justo laoreet sit amet cursus sit amet dictum sit amet justo donec enim diam vulputate ut pharetra sit amet aliquam id diam maecenas ultricies mi eget mauris pharetra et

sem nulla pharetra diam sit amet nisl suscipit adipiscing bibendum est ultricies integer quis auctor elit sed vulputate mi sit amet mauris commodo quis imperdiet massa tincidunt

Cookies and crackers, Baked goods, Finger food, Confectionery, Chocolate, Sweetness, Cuisine, Dessert, Ingredient
Advertising, World, Facade, Landmark, Street, Neighbourhood, Town

HEDER OG ÆRE

HEDER OG ÆRE

Purple, Photograph, Eyebrow, Forehead, Chin, Skin, Product, People, Mouth, Fun

SKUP 2021

VG vant Skup-diplom for artikkelserien Da Norge stengte ned – signert journalistene Ronny Berg og Mona Grivi Normann.

Det er vårt mest ambisiøse innsynsprosjektet gjort noensinne, med over 700 separate innsynsbegjæringer.

Svarene ble brukt til å bygge egne datasett som ga offentligheten en innsikt myndighetene selv ikke hadde. Prosjektet avslørte blant annet besøksstans og portforbud på omsorgsboliger og institusjoner som var et brudd på menneskerettighetene.

Dagens Næringsliv vant SKUP-prisen for sine avsløringer om Equinors USA-satsing.

Som skjermbildet vårt her viser – utdelingen måtte foregå digitalt.






Foto

Her er prisvinnerne i det juryens digitale begrunnelse blir kjent. Anne Stine Sæther (nederst), Shazia Majid (øverst til høyre) og Sofie Amalie Fraser (øverst til høyre). I tillegg vant Eirik Mosveen.


Journalistene Ronny Berg og Mona Grivi Normann ble tildelt SKUP-diplom for artikkelserien «Da Norge stengte ned.


Foto

SKUP

Juryens begrunnelse:

Når et helt land blir satt i en form for unntakstilstand over natta, blir noen hardere rammet enn andre. Hva skjer med de sårbare ungdommene når helsesykepleieren blir satt til å jobbe med smittesporing? Hvordan oppleves det for en psykisk utviklingshemmet at familien får besøksforbud? Hvor går den rusavhengige når klinikken lukker døra på dagen? Hvem ser omsorgssvikten når skolen og barnehagen er stengt?

Gjennom 700 separate innsynsbegjæringer og bygging av omfattende datasett satte to journalister seg fore å finne svarene som myndighetene ikke hadde. Og å gjøre jobben som ikke ble gjort.

Synsing om hvem som ble hardest rammet av de inngripende koronatiltakene ble erstattet av tall, fakta og rystende historier om de menneskelige konsekvensene.

Journalistenes grundige gransking dokumenterer at det var nettopp de mest sårbare gruppene som ble de største taperne da Norge stengte ned.

I iveren etter å begrense smitten, satte stat, fylke og kommuner lover til side, droppet tilsyn og strupet rettssikkerheten.

VGs avslørende arbeid har ført til varige endringer på nasjonalt nivå, og diplomvinnerne har til fulle oppfylt samfunnsoppdraget i Vær Varsom-plakaten.







Saker

En tradisjon i VG er utdelingen av gullpenner like før julefreden senker seg. Her vurderer juryen, som består av redaktørkollegiet, det beste av innhold fra hele huset i året som har gått.

Konkurransen er oppdelt i fire kvartaler pluss én fast innovasjonspris. Vinnerne får blant annet inngraverte gullpenner. Kun seks nominerte bidrag per kategori nådde opp til nominasjon, og juryen ønsker alltid å speile hele spekteret av VGs formidling.

GULLPENN

HEDER OG ÆRE

Et område på 300 x 700 meter raste ut i Gjerdrum. Ni bygg med totalt 31 boenheter ble rammet. 10 mennesker mistet livet. I denne spesialen ble det tatt innovative grep ved å kombinere 3d-modeller med bilder og video fra området  sammen med unike historier fra menneskene som var der. På den måten ble det mulig for VGs lesere bedre å forstå omfanget av skredkatastrofen på Gjerdrum.

da helvete brøt løs

Vinner 1. kvartal:

Journalistene i VG avslørte en av norgeshistoriens verste serieovergripere. Gjennom et imponerende researcharbeid, utallige menneskemøter, leting i gamle arkiver og innsyn i politidokumenter har teamet klart å avsløre hvordan psykolog Sverre Varhaug gjennom mer enn 40 år utsatte pasienter for overgrep og manipulasjon. Arbeidet har fått frem nye historier, og avdekket systemsvikt. Støttet av podkastavdelingen bidro «Dukkemannen» til å få journalistikken ut på en nyvinnende måte på lyd.

grenseløs terapi

Vinner 2. kvartal:

Med en imponerende nysgjerrighet og enormt engasjement kastet Astrid Meland seg over coronaviruset da det spredte seg over vårt ganske land. Med kunnskap, innsikt og forståelse har hun opplyst leserne om virusets utvikling og hvordan vi skal leve med det i snart to på en strålende måte. Og hun leverer like stødig på TV og i podkasten Giæver og gjengen.

corona-kommentarene

Vinner 3. kvartal:

Fem kjendiser og privatpersoner forteller åpent om trakassering, søksmål og pengekrav fra kjendismanager Erland Bakke. Bakke avviste flere av anklagene. Men kildene og dokumentasjonen stod støtt. Saken er det første undersøkende prosjektet av dette omfanget på Rampelys i VG, og et strålende eksempel på samarbeid mellom avdelinger.

kjendis-manageren

Vinner 4. kvartal:

VGTV satset større enn noen gang og realiserte idéen til Mads Hansen om å samle syv komikere på en hytte hvor de ikke fikk lov til å le. Det største egenproduserte programmet til VGTV ble umiddelbart en suksess, en ny forretningsmodell ble født, og sørget for at vi nå kan lage mange flere TV-program av samme størrelse i samarbeid med produksjonsbransjen.

ikke lov å le på hytta

årets innovasjonspris:

DEN STORE JOURNALISTPRISEN

HEDER OG ÆRE

Indoor games and sports, Board game, Interior design, Couch, Ceiling, Table, Chess, Chessboard, Denim, Jeans

3. mai 2021 kunne (fra v.) sjefredaktør Gard Steiro og journalistene Oda Leraan Skjetne, Jari Bakken og Sondre Nilsen representere VG som vinneren av Den store journalistprisen for Coronaspesialen. Prisen deles ut av Norsk presseforbund og er en av de høyeste utmerkelsene i norsk mediebransje. Ifølge Norsk Presseforbund skal den «oppmuntre til høy kvalitet i mediene og hedre den beste journalistikken».

«Juryen for Den store journalistprisen har lagt vekt på at denne faktabaserte journalistikken har bidratt til smittevern og folkehelse, på en måte vi sjelden har sett. Etter hvert har VG videreutviklet tjenesten til å omfatte en mengde fakta, ikke minst tilgangen på vaksiner og antall satte vaksinedoser. Mediets mål var til enhver tid å gi alle nordmenn tilgang til nødvendig og oppdatert informasjon om pandemien, noe de åpenbart har lykkes med» begrunnet juryen.




medieprisene

HEDER OG ÆRE

Logo, Font, Text

Medieprisene for 2020 ble delt ut på Vulkan i Oslo i august. Det ble en stor kveld for VG. Vinnerlisten vår inneholdt Coronaspesialen som årets nyskapning og årets nyhetsdekning, Idrettsovergrepene som årets nasjonale sportsdekning og vi vant igjen prisen for årets nasjonale nyhetsnettsted. Helt til slutt delte daværende kulturminister Abid Raja ut prisen for årets mediehus til VG, med følgende begrunnelse:

Årets mediehus er hardtarbeidende, nytenkende, leken og nysgjerrig. Kontinuerlig i læringsmodus, og deler raust av sine erfaringer og kunnskap. I 2020 har de løftet seg til nye høyder og utviklet både journalistikk, historiefortelling og produkter i et forrykende tempo, med en kvalitet og integritet som blir lagt merke til ut over landets grenser. Mediehuset har hatt en imponerende trafikkøkning, og har fra hjemmekontor utviklet journalistikk og tjenester som har blitt livsviktig og definert hverdagen til alle nordmenn. De har vært ledende i dekningen av pandemien – ingen journalistikk har vært viktigere, tydeligere og mer samlende det siste året. De har bidratt til smittevern og folkehelse, opplyst og beroliget. I tillegg har de levert flere store graveprosjekter, nye TV-serier, magasiner, bøker og podcaster. Årets mediehus representerer et enormt overskudd og innsatsvilje. Dette er en real lagseier – for det er til slutt folkene som avgjør – hvordan folka jobber sammen og hvordan laget blir ledet.






Foto

GISLE ODDSTAD


Foto

Caroline Roka

Vi gjør mye bra, men kan alltid bli bedre. Derfor har vi etablerte arenaer og fora for kontinuerlig evaluering, diskusjon og utvikling.

Vi har daglige evalueringsmøter i hver enkelt avdeling og i felles møte for hele huset. Flere av lederne sender ukebrev til avdelingene sine, og redaktøren sender ukebrev til alle ansatte. Med jevne mellomrom har vi har besøk fra eksterne gjester som kommenterer hvordan de har opplevd VGs journalistikk og vi trekker lærdom fra klagesaker som har vært til behandling i Pressens Faglige Utvalg (PFU).

FORBEDRINGER

10.45

FORBEDRINGER

Omtrent hver dag holder sjefen evalueringsmøte for alle ansatte. Det skjer klokken kvart på elleve, og vi kaller møtet bare for 10.45.

Vanligvis står folk tett i tett og strekker nakken for å høre alt Gard Steiro har å melde eller spørsmålene som kommer.

Etter coronaens inntog har Steiro i stedet nesten hver eneste dag sendt ut et videoopptak med evaluering - som vi også tilgjengeliggjør på en Slack-kanal hvor ordskiftet er fritt i etterkant.

I denne smakebiten fra 16. juni kikker Steiro litt inn i sommeren, med nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken og VG+/Stories-redaktør Jane Throndsen som gjester fra hjemmekontorene.

RETTELOGG

FORBEDRINGER

Gjør vi feil i VG, er det en regel som gjelder: Alle feil skal rettes.

I mai 2019 lanserte vi VGs rettelogg. Der finner du til enhver tid en oppdatert liste over rettelser i saker publisert på VGs digitale plattformer. For at retteloggen skal være tilgjengelig for leserne, er det lenke til den i bunnen av VG.no.

I midten av desember 2021 hadde vi dette året skrevet 475 rettelser.

INTERNE UKEBREV

FORBEDRINGER

Hver mandag morgen finner alle ansatte ukens «Ukeslutt» fra ansvarlig redaktør i innboksen sin.  Der kommenterer han journalistikken vi har laget i uken som gikk, trekker frem godt arbeid andre kan lære av og påpeker saker vi kunne vært bedre på. Redaktørene viser også frem trafikktall for uken, hvor mange som har sett ulike innslag fra VGTV og hvordan demografien ser ut i forhold til unge lesere, kjønn og geografi.

I «Ukeslutt» skriver redaktøren også om trender i mediemarkedet vi må være obs på, smarte ting andre norske og utenlandske mediehus har gjort, og han minner om viktige begivenheter som venter i uken som kommer – inkludert at han deler hvilke møteavtaler han selv har de neste dagene.

«Ukeslutt» har også en fast bolk som heter «etikkhjørnet» hvor aktuelle presseetiske tema omtales, og til sist i brevet - nytt om folk som har giftet seg, fått barn, rundet år, har sluttet eller er nyansatte.





Monochrome, Black-and-white, Colorfulness, Font, Text

BINDINGER

FORBEDRINGER

Vi ønsker å være åpne om bakenforliggende forhold som gjør at VGs brukere har tillit til at vurderinger som gjøres utelukkende er basert på redaktørens beslutninger.

I november 2020 lanserte vi en oversikt over VGs eksterne profiler på redaksjonelle flater. I 2021 har vi oppdatert denne underveis, og i alt innhold vi lager, hvor profilene omtales og det er relevant, peker vi hit.

Vi har også publisert en oversikt over VGs ledelse.

Lenkene hit, samt til VGs redaktører og trafikkregler, finnes alltid nederst på VG-fronten.




Forbedrings-potensial

FORBEDRINGER

Så godt som eneste dag publiserer vi skrivefeil i våre manus. I slutten av september gjorde vi en telling. Vi hadde da publisert 15 068 manus i 2021. Via ordprogrammet vårt sjekket vi hvor mange av disse som hadde minst en ordfeil. Svar: Nesten halvparten! Riktignok var mange av feilene «kun» brudd på VGs språknorm, som gjør at vi for eksempel skriver hverken og ikke verken – selv om begge er godkjente av Språkrådet.

Det ga denne listen over gjenganger-feil:

Vi så også et betydelig antall feil i bruk av ukjente ord og teknisk bruk av tegn. Etter dette har vi gjort en innsats for å få ned feilene, og nå følger vi månedlig med på at antall feil går ned. Kurvene peker riktig vei. Men vi har langt igjen.

Noen ganger formulerer vi budskap på forsiden som ikke forklarer henvisningen på den beste måten, og det vet vi at irriterer. Derfor jobber vi aktivt med å finne den rette balansen mellom tabloid fortellerteknikk og informasjonsverdien av å bruke vg.no til å sjekke hva som har skjedd siden sist.

Rectangle

Abonnerer du på push-meldinger fra VG? Det bør du gjøre, synes vi. Hva som skal utløse en pushmelding og ikke er imidlertid noe vi stadig diskuterer. Også her er kontekst viktig. Eksempelvis mener vi NRK her ga en bedre service på sin push enn vår – riktignok hele (!) to minutter senere enn VG :)

Andre ganger blir det vi lager omdiskutert i andre kanaler. Flere kritiserte VGTVs innslag om Ida Fladen som «måtte» spille inn sangen Puppastemnimg. Det resulterte i denne saken hvor Fladen slo tilbake mot kritikken. Og VGTV-redaktør Rolf Sønstelie måtte forsvare innslaget i branseavisen Medier 24.

Og da vi i en ukentlig nyhetsquiz stilte spørsmål om hvilket fjell det tragiske lynnedslaget i Møre og Romsdal i sommer skjedde på, kom også reaksjonene rask til oss både via sosiale medier og direkte.

Selv om vi ikke hadde til hensikt å legge stein til byrden for berørte av tragedien, var kritikken  berettiget, og vi fjernet raskt spørsmålet.


Og da vi i en ukentlig nyhetsquiz stilte spørsmål om hvilket fjell det tragiske lynnedslaget i Møre og Romsdal i sommer skjedde på, kom også reaksjonene rask til oss både via sosiale medier og direkte.

Selv om vi ikke hadde til hensikt å legge stein til byrden for berørte av tragedien, var kritikken  berettiget, og vi fjernet raskt spørsmålet.


Andre ganger blir det vi lager omdiskutert i andre kanaler. Flere kritiserte VGTVs innslag om Ida Fladen som «måtte» spille inn sangen Puppastemnimg. Det resulterte i denne saken hvor Fladen slo tilbake mot kritikken. Og VGTV-redaktør Rolf Sønstelie måtte forsvare innslaget i branseavisen Medier 24.

Abonnerer du på push-meldinger fra VG? Det bør du gjøre, synes vi. Hva som skal utløse en pushmelding og ikke er imidlertid noe vi stadig diskuterer. Også her er kontekst viktig. Eksempelvis mener vi NRK her ga en bedre service på sin push enn vår - riktignok hele (!) to minutter senere enn VG :)

I 2021 lot vi færre artikler være åpne for kommentarer enn før – for å gjøre diskusjonsklimaet bedre på de artiklene vi faktisk holder åpne. Det er likevel ikke tvil om at vi ikke alltid er flinke nok til å svare leserne i kommentarfeltet når gode spørsmål eller innspill reises.

Relanseringen av VG Debatt i sommer skapte misnøye hos noen av våre lojale brukere. Vi ønsker å legge til rette for neste generasjons diskusjonsarena, men anerkjenner innspillene vi har fått fra trofaste brukere som ikke liker den nye løsningen. Foreløpig har trafikken på tjenesten gått ned. Men vi gir oss ikke, og jobber vi på videre for å få et best mulig fremtidsrettet forum.

Vi diskuterer daglig redaksjonelle valg, og det går ikke en dag uten at vi ser at ting kunne vært løst bedre. Noen ganger går det på temavalg, andre ganger på formidling eller tone. Og noen ganger gjør vi valg som etterpå gir oss dårligere forutsetninger for å være best på nyheter. Et eksempel fra 2021 var da Taliban inntok Kabul for å overta makten i Afghanistan – en verdensbegivenhet som der og da var det viktigste også på VGs plattformer. Sikkerhetsvurderingene var mange og vanskelige, men i vår evaluering etterpå slo vi fast at vi burde ha reist dit slik at VG-journalister kunne rapportert fra på afghansk jord langt tidligere.




I forbindelse med TV-produksjoner er det mye som kan gå galt.

Sjekk denne samlingen av VGTVs bloopers fra året som har gått.

PFU-KLAGER

FORBEDRINGER

VGs journalistikk kan være både pågående, avslørende og kan oppleves ubehagelig for de i maktposisjoner som utsettes for den. Men alt vi gjør skal naturligvis være i tråd med lover og regler, og innenfor de presseetiske reglene som er nedfelt i Vær varsom-plakaten. VG følger også Redaktørplakaten, som lister opp hva som er redaktørens plikter og rettigheter, samt at redaksjonen også skal følge våre egne interne trafikkregler.

Likevel – VG gjør feil. Og når det skjer, er det kun en ting å gjøre: Lære av dem.

Ingen journalist eller redaksjon liker å bli felt i PFU. Vi arbeider systematisk med å høyne den etiske bevissthet i vår redaksjon for å unngå å trå feil. Etiske spørsmål diskuteres daglig i redaksjonslokalene. Vi har også utviklet et digitalt, interaktivt kurs i presseetikk som er obligatorisk å gjennomføre  for alle i redaksjonen.

Når en redaksjon blir klaget inn til PFU, er det regelen at partene skal søke å løse saken i minnelighet. VG har tradisjon for at de fleste klagene mot oss løses gjennom samtaler med den eller de som klager, at vi inngår kompromisser eller at VG presiserer, retter og om nødvendig beklager det – dersom vi har begått feil.

2021 ble et historisk år for VG i forhold til Pressens Faglige Utvalg. Kun en klage mot avisen ble behandlet i utvalget, og der konkluderte et enstemmig PFU med at VG ikke hadde brutt god presseskikk.

Jeanette Dørmænen klaget VG inn til PFU for at vi identifiserte henne etter drapsdommen. PFU konkluderte med at VG ikke hadde brutt god presseskikk.

08:39 min


Takk for at du bruker VG

Tilbake til toppen

Med ønske om et godt 2022, hilsen oss i VG.

Vil du lese hvordan VG gjorde det i 2020? Fjorårets årsoppgjør finner du her: 2020.vg.no

Av: Øyvind Brenne, Øyvind Næss, Beate Amundsen Koren, Anders Sooth Knutsen, Synnøve Åsebø. Ingeløw Elise Kopperud, Trine Saugestad Hatlen, Jarle Brenna, Helle Skjervold, Mathias Jørgensen, Audun Solberg, Anne Marit Larsen, Gisle Oddstad, Mattis Sandblad, Øystein Hernes, Eva-Therese Loo Grøttum, Atle Jørstad Wergeland, Thor Erik Claussen, Marcus Husby.


Takk til: Ola Enger Stenberg, Jakob Schmidt, Hilde Gammelsæter, Christian Haneborg, Marte Stinessen Schei, Anna Berg, Jørgen Elton Nilsen, Stian Hellesjø, Morten Wickstrøm.



Design: Manus

Publisert 31. desember 2021

Utviklet av:

for

Maroon, Carmine, Colorfulness, Line, White, Red
Grey

Har du spørsmål om denne tjenesten, kontakt oss  
Se også vanlige spørsmål/FAQ under Informasjon om VG.

Ans. redaktør og adm. direktør: Gard Steiro

Nyhetsredaktør: Tora Bakke Håndlykken

Politisk redaktør: Hanne Skartveit

Digitalredaktør: Øyvind Brenne

Redaktør feature/VG+: Jane Throndsen

Sentralbord VG: 22 00 00 00

Tips oss! SMS / MMS til 2200

Ring 22 00 00 00

E-post til tusentipset

Annonseinfo: VG Papir, VG og VG Mobil

VG Nett har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.

Kopiering av materiale fra VG Nett for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale | © 2021 VG
Personvernerklæring og informasjonskapsler (cookies)